Bel Ons: (+31) 651-191-613
Portretfoto en Privacy
portretfoto-en-privacy

Portretfoto en Privacy

Portretfoto en Privacy

Als je zuiver als hobby fotografeert dan zijn de regels van de AVG niet van toepassing. Dat geldt ook voor portretfoto’s. Er is echter een verschil tussen foto’s maken en ze publiceren. Publiceer je je foto’s op je website, op Facebook, Twitter of Instagram, dan moet je rekening houden met welk doel je dat doet.

Prijs je met je foto’s een produkt of dienst aan, dan kan sprake zijn van beroepsmatige of handelsactiviteiten. Dan geldt de AVG, en moet je die foto’s behandelen als persoonsgegevens.

Privacy en Portretrecht

Wanneer mensen duidelijk herkenbaar op de foto staan, dan worden allerlei persoonlijke details zichtbaar, die deze persoon als individu herkenbaar maken. Dat is één van de belangrijke redenen waarom foto’s als persoonsgegevens worden beschouwd. Dit geldt in het bijzonder voor portretten.

In het geval van portretten is het portretrecht van toepassing. Dit houdt in dat je niet zomaar iemands portret mag publiceren zonder diens toestemming. Dat geldt bijvoorbeeld voor modefotografie, voor studioportretten en naar onze mening zelfs voor “close-up” vriendenfoto’s op sociale media. De ruimte die de AVG in dat geval biedt, doet niet af aan het individuele portretrecht.

Quit Claim

Volgens de AVG mag je persoonsgegevens (in dit geval foto’s) altijd gebruiken als je toestemming hebt. In het portretrecht  kun je die toestemming schriftelijk regelen.

Een dergelijke “Quit Claim” wordt ook gebruikt bij het maken van video’s, film en tv-opnames. Een voorbeeld voor foto’s vindt je op de website van DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen.

Toestemming voor altijd?

In het portretrecht wordt er van uitgegaan dan wanneer iemand eenmaal heeft ingestemd met publicatie, dit voor altijd geldt. Logisch, want anders zouden er geen foto’s van personen meer gepubliceerd kunnen worden.

Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Het portrecht is “oud recht”. De AVG is “nieuw recht”. Bovendien is de AVG veelomvattender. Volgens sommigen gaan de regels van de AVG daarom boven die van het portretrecht.

Als de AVG inderdaad boven het portretrecht gaat (en daar lijkt het op), dan geldt ook de regel dat toestemming altijd kan worden ingetrokken. Hoe dit in de praktijk uitwerkt zal pas duidelijk worden wanneer de rechter of de Autoriteit Persoonsgegevens daar een uitspraak over heeft gedaan.

Geef een reactie

Sluit Menu

Op de hoogte blijven over privacy en gegevensbescherming?

Schrijf in op onze nieuwsbrief: